Voedings-Spotlight: Rauwe cacao!

Geplaatst in: Algemeen

Rauwe cacao?

Rauwe cacao, en daarmee ook rauwe cacao-nibs, vallen in de categorie Superfoods. En aan die superfoods kleven talloze voordelen. Waaronder dus het afnemen van lichaamsgewicht. In rauwe cacao zit chroom. En, zo is wetenschappelijk aangetoond door het Nutrient Requirements and Functions laboratorium bij het Human Nutrition Center van de US Department of Agriculture, er bestaat een directe relatie tussen een verhoogde chroomconsumptie, lichaamsgewicht en lichaamsvet. Daarnaast houdt chroom je bloedsuikerspiegel in balans wat de kans op diabetes type 2 verkleint.

One of a kind?

Nu is rauwe cacao heus niet het enige voedingsmiddel dat chroom bevat. Ook in graanproducten zit (een kleine hoeveelheid) chroom. In rauwe cacao zit echter tien keer zoveel chroom als in brood. Cacaoschilfers bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels. Ze vormen het voornaamste bestanddeel van cacaobonen, de basis voor chocolade. De schilfers maken deel uit van de bonen zelf, worden minder bewerkt en bevatten daarom veel meer voedingsstoffen. Je kan ze ook gebruiken in een heerlijke fruitsalade.

Inhoud en gebruik

Cacaobonen zijn rijk aan flavonoïden: een antioxidant dat ook in sommige theesoorten, druiven en bessen voorkomt. Flavonoïden helpen ziektes zoals kanker en Alzheimer te voorkomen. Als je de cacaoschilfers niet rauw wil eten, neem er dan een handvol en doe ze in yoghurt, brinta of gebruik ze om je fruitsalade extra smaak te geven.

 

 

Schrijf een reactie:

Top