Vochtbalans en Water

Geplaatst in: Algemeen

Tags: ,

Vocht (oftewel water) verzorgt het vervoer van voedingsstoffen door het lichaam, regelt de temperatuur van het lichaam en zorgt voor het uitscheiden van afvalstoffen. Vocht krijgen we meestal binnen door te drinken. Hierdoor houden we onze vochtbalans op peil.

Afhankelijk van activiteit, gewicht, lengte en leeftijd is bepaald hoeveel vocht je op een dag tot je moet nemen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vrouwen die in verwachting zijn zullen namelijk veel meer vocht nodig hebben. Via deze handige vocht rekenmachine weet je precies hoeveel jij nodig hebt om jouw vochtbalans op peil te houden.

Water speelt een belangrijke rol qua vochtbalans

Gezonde vochtbalans

Mens en dier kunnen niet zonder water. Wij als mensen bestaan dan ook voor 60% uit water en is het voor ons uiterste noodzaak om een goede vochtbalans te hanteren. Zo’n 1,5 liter is het minimum wat je op een dag binnen moet krijgen.

Mocht dit niet lukken dan zou dit al gauw tot uitdroging kunnen lijden. Uitdroging lijdt vervolgens weer tot andere ongemakken zoals concentratie verlies en hoofdpijn. Tevens is teveel water ook niet goed, dit zou tot watervergiftiging kunnen lijden.

 

Hieronder zie je wat het minium voor jouw leeftijd is:

 

Vochtbalans per leeftijd

Alcohol & Cafeïne

Alcohol is funest voor de vochtbalans. Als je een avond alcohol drinkt zul je al gauw merken dat je vaker naar het toilet moet dan anders. Het is daarom verstandig om naast alcohol ook af en toe een glas water te nuttigen tussendoor.

Cafeïne versnelt op zijn beurt het vochtverlies. Dit komt doordat de nieren sneller gaan werken door de cafeïne. In tegenstelling tot wat veel mensen beweren houdt cafeïne geen vocht vast.

Zout

Zout (ook wel natrium genoemd) is belangrijk voor het lichaam op de vochtbalans op peil te houden. Maar net als water geldt hier ook dat teveel niet goed is. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag en een verhoogd cholesterol level. Let dus goed op de voedingslabels van je eten dat je niet teveel zout binnen krijgt.

 

Vochtafdrijvers

Vochtbalans

Er bestaan een hoop producten die jouw kunnen helpen met het extra snel afvoeren van vocht. Door het gebruik van deze vochtafdrijvers zul je er binnen een aantal dagen enkele kilo’s lichter uit zien. Wel zo fijn als je een fotoshoot hebt, een dagje naar het strand gaat of een feestje hebt waar je er op je best uit wil zien.

Schrijf een reactie:

Top