Het jo-jo effect

Geplaatst in: Algemeen

Misschien komt dit probleem je wel bekend voor. Je begon met een goed dieet en viel binnen de kortste keren vele kilo’s af. Je was verrast en blij dat de kilo’s er zo snel vanaf konden vliegen. Na de korte dieetperiode ging je weer terug naar het oude eetpatroon… En daar kwamen de overtollige kilo’s weer.

Het jojo-effect is heel erg frustrerend en motiveert niet. Je vreugde van het snelle afval proces wordt omgezet in een teleurstelling. Na de zoveelste keer zal de motivatie terug lopen en denk je ongetwijfeld: ‘laat ook maar zitten’. Je bent zeker in staat om weer af te vallen en je streefgewicht te behouden!

Door het jojo-effect raakt je lichaam helemaal ontregeld van de constante veranderingen. Het is ook helemaal niet goed voor je! Met deze tips lun je er weer helemaal tegen aan, en wat je zou helpen tegen het jojo-effect.

1. Vermijd de crashdiëten.

De afvalprogramma’s zijn compleet bedacht om veel of te vallen in een korte tijd. Je neemt in deze korte periode minder voedingstoppen die je lichaam nodig heeft. Je lichaam gaat dan vet en spierweefsel verbranden voor de nodige energie. Een crashdieet heef geen langetermijneffect. Wanneer je weer terug gaat naar je oude voedingspatroon, kom het oude gewicht weer terug.

2. Stel een doel.

Kies je streefgewicht wat een haalbaar doel is. Neem vooral de tijd om je doel te behalen, snel afvallen is leuk, maar op lange termijn heb je zal je dit niet terug zien. Met kleine stapjes afvallen is veel effectiever. Eet met mate en val met mate af, dan bereik je makkelijker je doelen!

3. Vergeet nooit dat het diëten een verandering is van je eetgewoonten.

Als je dit eetpatroon een paar maanden volledig omgooit en vervolgens weer je oude eetpatroon aanhoudt, zal je zien dat het weer terug komt. Blijf je aan een gezond eetpatroon houden!

4. Combineer je dieet met sportieve activiteiten.

Met alleen een eetpatroon veranderen kom je er niet. Het afvallen is een combinatie van sporten en diëten. Zorg dat je meer spierweefsel ontwikkelt, spieren verbranden calorieën. Zelfs als je stilzit! Dit past precies bij  succes met afvallen.

Zet je doelen, en ga de uitdaging aan om het te bereiken en natuurlijk het te behouden. Gewicht verliezen op lange termijn kost tijd en heel veel geduld. Maar het is uiteindelijk zeker de moeite waard! Laat ons weten wat jouw ervaring is.

Schrijf een reactie:

Top